Šta je A2 Logger? A2 Logger je prenosni PC projektovan za akviziciju podataka, monitoring i kontinualno snimanje podataka na disk. Omogućava visoku udobnost i performanse za rad na terenu. 
 

Atributi

 • "Low Power" Arom 1.6 GHz ili "Pentium M" 1.3 GHz
 • 16 ili 32 Dif. analogna kanala + kaunter/tajmeri 
 • 12 ili 16 bitna rezolucija, 250 kHz sempling
 • Eternet 10/100 BaseT, USB i RS-232/485
 • TFT monitor 17"
 • Napajanje: 220 ili 24 V=
 • C/C++, Visual Basic, LabVIEW i CVI drajveri
 

Primena

 • Mobilni PC Data logger 

 • Primenljiv u ambijentu sa vibracijma 

 • Kontinualno snimanje podataka na disk

 • Industrijska i laboratorijska akvizicija podataka

 • Automatska kontrola kvaliteta i kalibracija

 • Monitoring, analiza i arhiviranje

 • Hidro/Termo elektrane, postrojenja, vozila...

Osnovni opis

A2 Logger je specijalno modeliran prenosni PC sa plag-in sistemom za akviziciju podataka, merenje i upravljanje. Zbog svoje PC kompatibilnosti A2 Logger korisniku daje potpuni komfor i visoku udobnost u primeni. Prateći softver obezbeđuje brzo prilagođenje sistema novom mernom okruženju. 

Loger ima ugradjen 15 inčni TFT monitor koji se po potrebi lako može odvojiti od platforme i postaviti na  neko drugo mesto. Tastatura i maus su bezžični. Na loger se mogu priključiti printer, lokalna mreža, spoljni CD ili hard disk, flopi disk, a preko USB i RS-232/485 portova i mnogi drugi interfejsi. CompactFlash omogućava primenu u ambijentu sa visokim nivoom vibracija odnosno na mestima gde hard disk ne može da radi pouzdano. Logger je otvoren za eventualnu nadgradnju sa spred-spektrum radiom, GSM sistemom mobilne telefonije ili za satelitski prenos podataka kao i sa GPS prijemnikom za precizno merenje lokacije i merenje vremena ukoliko aplikacija to zahteva. 

A2 Logger ima tri, osnovne, sastavne komponente:

 1. Aluminijumska kutija sa pasivnim bekpanelom sa 8 ISA slotova i sistem za električno napajanje. U krajnji desni slot je instaliran plag-in PC modul sa Intelovim "Core Duo" procesorom 2GHz (ili Atom 1.3 GHz) sa 1 GB memorije. Hard disk je 2,5 inča od 120 GB (opcija 250 GB) i on je otporniji na vibracije i udare od standardnih 3,5" diskova. Loger radi na mrežnom napajanju od 220V (120 do 260V) ali se na zahtev može isporučiti za jednosmerno napajanje od 24V (18 do 32V).
 2. Druga sastavna komponenta je A/D modul. U A2 Logger može da se instalira nekoliko A/D modula po izboru: A2-28-AD, A2-28-IS ili A2-28-MS. Sva tri tipa modula imaju istu platformu ali različit "front-end". Prvi model (-AD) je standradni AD modul, a drugi model (-IS) ima ugrađene izolacione pojačavače. Na treći tip može da se instalira do 12 izolovanih kondicionera signala.
  Zajedničko za sva tri borda je da su oni instrumentacioni plug-in moduli sa 16 ili 12 analognih ulaznih kanala da imaju 12 ili 16 bitni analogno/digitalni konvertor sa brzinom semplovanja do 250 KHz, DMA i 2K FIFO memoriju. U DMA modu Loger može da radi sa dva AD modula i u tom slučaju ima 32 analogna kanala. Treći i svaki sledeći A/D modul u sistemu, ako se koristi, neće raditi u DMA već u "Polling" modu. UA2 Logger je moguće dodati D/A, digitalne ulazno/izlazne ili kaunter/tejmer module ako aplikacija to zahteva. Svi I/O moduli su preuzeti od PC kontroleraA2. Njihove specifikacije i cene se nalaze na strani I/O moduli za A2.
 3. Poslednja komponenta za konfiguraciju A2 Loggera je 17" TFT monitor sa napajanjem od 220V i opciono 24V. Takođe, može se isporučiti sa "Touch-Screen" monitorom od 15" ili 17" TFT.

Softver

Softverski paket zaA2 Logger vrši akviziciju podataka na 16 ili 32 kanala, kontinualni striming na disk i grafički prikaz na monitoru. Odabrane signale i tekući događaj u zadatom prozoru štampa na zahtev. Na monitoru se istovremeno može prikazati jedan ili više kanala, maksimum 32.  Ispis signala je horizontalan s leva na desno ili odzgo na dole (kao papirni pisači). Vreme ispunjavanja ekrana postavlja korisnik u zavisnosti od svojih potreba, a može biti od jedne sekunde do jedne godine. Nakon ispune ekrana tragovi signala se skroluju. Bilo koji deo talsanog oblika može da se zumira u naknadnoj obradi do poslednjeg LSB-a, u vremenu do hiljaditog dela sekunde. 

Podaci sa događajima mogu da se zapisuju svakog minuta, sata, ili dana. Ovi podaci mogu da se snime na CD diskove za arhivu. Preporučeni operativni sistem je Win 2000/XP.

Upotreba logera je pojednostavljena, tako da korisnici koji nisu kompjuterski specijalisti mogu lako da ga koriste. Potrebna je samo kratka informativna obuka. Neovlašceni korisnici ne mogu ulaziti u setap sistema već je to moguće samo ovlašćenim korisnicima uz pomoć pasvorda. Korisnička  dokumentacija je na srpskom jeziku.

Ako korisnik želi da sam piše svoj softver za A2 Logger na raspolaganju su mu softverski drajveri. Electronic Design ima biblioteku softverskih drajvera i softversku podršku u vidu gotovih softveskih paketa za grafičko programiranje. Uz sistem se isporučuju 32 bitni softverski drajveri ED-Link za C (DOS), C++ i Visual Basic za Windows 2000. Upotrebom ovih drajvera programer se oslobađa potrebe za poznavanjem hardverskih detalja sistema.

Kao alternativa softverskim drajverima, na raspolaganju su menijem upravljani softverski paketi za grafičko programiranje aplikacija. Korisnik, zavisno od namene i cene, može da odabere paket koji želi da koristi. To su LabVIEW (National Instruments) i LabWindows/CVI (C za Virtuelnu Instrumentaciju), koje upotrebljavaju mnogi tradicionalni korisnici.

Pomenuti softverski paketi za grafičko programiranje aplikacija omogućavaju korisniku da razvije sopstvene aplikacije bez pisanja konvencionalnog programskog koda, i to za vrlo kratko vreme. Aplikacije se kreiraju crtanjem dijagrama tokova, uz pomoć gotovih funkcionalnih blokova, kombinujući profesionalni ekranski prikaz sa raznovrsnim alatkama za akviziciju podataka, merenje i procesno upravljanje.

Konfigurisanje za poručivanje A2 Loggera ima tri koraka: izbor procesora, izbor A/D modula i izbor opcija.
 

Procesor Opis

Cena €

A2 Logger sa
Pentium M procesorom
Procesor Intel "Pentium M", 1.3 GHz, 2MB keš, 1GB DDR2, HD 120 GB, 4 USB porta, CompactFlash konektor, RS-232 i RS-485 portovi. 17" TFT kolor monitor, Bežični miš i tastatura. 

Kutija sa 8 slotova i napajanjem za 220V, 100W. Set prednjih maski i Al. ručica za nošenje. Sisitem potpuno spreman za upotrebu. 
Pozvati
A2 Logger sa
Celeron procesorom
Procesor Atom 1.6 GHz, 512 kB keš, 512 MB DDR2, HD 120 GB, 4 USB porta, CompactFlash konektor, RS-232 i RS-485 portovi. 17" TFT kolor monitor, Bežični miš i tastatura. 

Kutija sa 8 slotova i napajanjem za 220V, 100W. Set prednjih maski i Al. ručica za nošenje. Sisitem potpuno spreman za upotrebu. 
Pozvati
 

A/D moduli

Opis
A2-28-AD Modul sa 16 A/D ulaznih kanala, 12 bitna rez. DMA, PGA i 2K FIFO. 250KHz., 16 izolacionih pojačavača.
A2-28-IS Modul sa 16 A/D ulaznih kanala, 12 bitna rez. DMA, 2K FIFO, 250KHz
A2-28-MS A/D modul sa 12 analognih ulaznih kanala, 12 bitna rezolucija. DMA, i 2K FIFO. Brzina semplovanja je 100KHz. Na modul može da se instalira do 12 izolacionih kondicionera po izboru.

Obuka

Da se upoznate i da ovladate raznim industrijskim i laboratorijskim PC tehnikama kao i da saznate kako na najbolji način da koristite industrijske PC sisteme i sisteme za akviziciju podataka, merenje i procesno upravljanje, pogledajte sledeće stranice:  © 1982 - Electronic Design
  Makenzijeva bb-Pejton, Beograd
Tel:  +381 11 308 50 30
Fax: +381 11 308 50 31
Tel: 011 2 450 480
Tel: 011 308 74 59
   www.ed.rs
  ed@ed.rs